Ambitie

In 2006 is een team van docenten, studenten en bedrijven aan de slag gegaan met als doel het ontwerpen, berekenen, bouwen en testen van een Rally Raid voertuig, dat zelfs “Le Dakar” moet kunnen weerstaan. Met een enorme dosis energie is het voertuig er gekomen en kon het in 2009 zelfs op kenteken gezet worden: 56-JRG-2.

Het voertuig stond fier op zijn wielen, er was een flinke lijst aan verbeteringen en veranderingen, en er kon getest worden. Verschillende team hebben vol bewondering gekeken naar en gereden in de Go-4. Plannen om in 2010 te starten lagen klaar, maar vielen helaas in het water door ontwikkelingen bij de sponsor.

In 2012 heeft een team van ex-studenten en docenten het wilde plan verder opgepakt. “Le Dakar” lonkte! Verschillende verkenningen hebben uiteindelijk geleid naar het team van Dakar veteraan Chris Leyds. Zijn bedrijf in Naarden: Prodakar / McRAE Enduro Sport (www.prodakar.com) is een full service facilitator en heeft zich gespecialiseerd in het bouwen en in wedstrijd brengen van speciale voertuigen. Zes stagiairs, een auto, een vrachtwagen vol onderdelen en een zeecontainer met mallen was de bijdrage van HAN Automotive.

Leyds en zijn team hebben het project opgepakt en met een bijzonder voertuig, reden zij in juli 2013 de Silkway rally (Moskou-Astrakhan).

Zeer bijzonder voertuig

Op 1 januari 2014 ging het bijzondere voertuig aan start van de zwaarste en populairste rally ter wereld, Le Dakar. Voortdurende innovatie en studenten participatie was leidend.

Het voertuig was bijzonder vanwege:

  • voor het eerst in de geschiedenis reed een hogeschool in deze rally
  • het was de eerste Dakar-auto in de geschiedenis die ontwikkeld werd door studenten
  • het was de eerste Dakar-auto in de geschiedenis die gebouwd werd door studenten
  • het was de eerste Dakar-auto in de geschiedenis die onderhouden werd door studenten
  • het was de eerste Dakar-auto in de geschiedenis die volledig ontwikkeld werd met SolidWorks.

Excellent Team

Om de race te kunnen rijden was meer nodig dan een excellent voertuig. Een excellent team was noodzakelijk om het traject voor en tijdens de wedstrijd te organiseren. De directeur van Prodakar / McRAE Enduro Sport, Chris Leyds is inmiddels 10-voudig Dakar veteraan en bestuurslid van het organisatiecomité van le Dakar, de Franse organisatie A.S.O. Deze organisatie was ook bekend van de wielerwedstrijd “Tour de France”.

Chauffeur Peter Merceij en oprichter van Kamera Express heeft tijdens de Silkway Rally bewezen over juist die kwaliteiten te beschikken dat hij deze experimentele auto kan waarderen en met gevoel, respect en bravoure naar de eindstreep heeft gebracht.

Navigator Gerard List heeft alle facetten van Le Dakar al een keer gezien, zowel op de motor, in de auto als in de vrachtwagen heeft hij Le Dakar gereden en met succes! Zijn inzicht, ervaring en technische kennis en inzicht zijn een prachtige combinatie met chauffeur Peter Merceij.

Het technische en organisatorische support team bestond geheel uit studenten van HAN Automotive. Zij droegen zorg voor de inzet, de onderdelen en de organisatie voor het rijdende team.

Al met al een groot team en zeker een excellent team!

Maar liefst 11 etappes van de 13 reden zij! HAN Automotive is heel trots op deze prestaties!

Doelstelling Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

De kernelementen uit het project: techniek, duurzaamheid, sport, ondernemerschap en avontuur in combinatie met grote media aandacht kunnen uitstekend gebruikt worden om de kernwaarden en gedifferentieerde opleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij aankomende studenten en bedrijven onder de aandacht te brengen. HAN Automotive zet de auto in om de communicatie doelstellingen van de gehele Hogeschool van Arnhem en Nijmegen mee te ondersteunen:

  • Nationale en internationale profilering van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Verbinding tussen Onderwijs en Onderzoek

 Graag nemen wij opnieuw deel aan deze spectaculaire rally. Inmiddels zijn ook andere opleidingen van de HAN hierbij betrokken. Stageteams zijn hard aan het werk om dit mooie doel te halen.

Zodra er weer voldoende sponsors zijn ziet u een team aan de start staan!

Volg ons op facebook en meer informatie: www.hanautomotive.nl